Olej kokosowy ma właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Stosuję się go do smażenia,  jako suplement diety i kosmetyk. Dziś skupię się na korzyściach jakie przyniesie Ci spożywanie oleju. O zaletach dotyczących stosowania go na włosy i skórę napiszę osobny artykuł.

A więc dlaczego podbija serca tak wielu kobiet (i nie tylko 😉 ?

Jak spożywanie oleju działa na zdrowie:

  • wspomaga odchudzanie i reguluje metabolizm. Polecany zwłaszcza dla kobiet, u których tkanka tłuszczowa gromadzi się wokół brzucha (jeśli obwód pasa w przypadku kobiet przekracza 80 cm, a u mężczyzn 94 cm jest to otyłość brzuszna). Tłuszcz zgromadzony wokół brzucha jest bardziej niebezpieczny niż tłuszcz, który gromadzi się w innych miejscach ciała, ponieważ otacza narządy wewnętrzne a w efekcie zwiększa ryzyko powikłań chorób sercowo-naczyniowych, prowadzi do zawału serca oraz udaru mózgu. Powodem jest nieprawidłowa dieta i zbyt mało ruchu. W tym przypadku trzeba rozkręcić Twój metabolizm. Jednym ze sposobów może być spożywanie oleju kokosowego, dzięki któremu szybciej spalane są zbędne kalorie.

Brazylijscy naukowcy potwierdzili to działanie. Przeprowadzili eksperyment na 40 kobietach z otyłością brzuszną w wieku od 20 do 40 lat. Przez 12 tygodni kobiety miały codziennie spacerować przez 50 min i włączyć do diety olej. Część kobiet spożywała codziennie 30 ml oleju sojowego, a druga część 30 ml oleju kokosowego. Przez ten czas kobiety miały odżywiać się tak, jak robiły to do tej pory. Po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy straciły więcej kilogramów i bardziej zmniejszył się także ich obówd w talii.

Olej o którym mowa jest też bardzo sycący, więc na długi czas po jego spożyciu nie będzie chciało ci się jeść. To dobry sposób na podjadanie między posiłkami.

  • „paliwo” dla sportowców i kulturystów. Zwiększa wytrzymałość mięśni i pomaga je budować;
  • Reguluje poziom cukru we krwi, przez co m.in zapobiega rozwojowi cukrzycy;
  • Naturalny antybiotyk. Chroni organizm przed chorobami. Ma właściwości antybakteryjne,antygrzybicze, antywirusowe, przez co podnosi ogólną odporność organizmu. Olej kokosowy świetnie działa na zdrowie przez sporą zawartość kwasu laurynowego i kaprylowego. Dzięki nim jest prawdziwą bombą witaminową! Działa bardzo mocno, ale w przeciwieństwie do antybiotyków nie osłabia flory bakteryjnej, więc nie musisz się obawiać, że po terapii twoja odporność będzie w gorszym stanie;
  • obniża ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy;
  • pomaga przy bólach zębów, osłabieniach, problemach z trawieniem;
  • poprawia ogólną kondycję całego organizmu;
  • pomaga w leczeniu chorób związanych z pracą mózgu, szczególnie przy chorobie Parkinsona i Alzheimera.STOSOWANIE:

Wg. Dr. Bruce File autora książki „Cud Oleju Kokosowego”,  dla osoby dorosłej bezpieczna ilość to 2-4 łyżek stołowych dziennie.  Tą ilość można przyjąć dodając oleju do potraw (można używać go zamiast innego oleju do smażenia. W przeciwieństwie do innych olejów ten nie wydziela toksycznych substancji podczas podgrzewania), lub przyjmując jako suplement (ze słoika wprost do ust).

JAKI OLEJ WYBRAĆ?

Wybór jest spory i możesz poczuć się zagubiony/-a, kiedy zaczniesz go szukać w internecie. Postaram się to Tobie ułatwić.

Olej kokosowy może być nierafinowany i rafinowany.

NIERAFINOWANY pozyskiwany jest bez użycia wysokiej temperatury. To olej tłoczony na zimno. Jest droższy od oleju rafinowanego, ponieważ proces uzyskania go jest  trudniejszy i zajmuje więcej czasu, ale dzięki temu ma więcej składników odżywczych, więc da Ci więcej korzyści zdrowotnych. Wszystkie oleje kokosowe nierafinowane, które nie mają żadnych dodatków są takie same, więc najrozsądniej jest wybrać po prostu najtańszy. Poświęciłam trochę czasu na poszperanie w internecie i najbardziej opłacalny wydaje się ten: kliknij tutaj. Pamiętaj, aby po otwarciu przechowywać go w lodówce i pilnować daty przydatności do spożycia.

Olej RAFINOWANY jest tańszy od nierafinowanego i nie ma smaku, ani zapachu, więc jest bardziej uniwersalny. Jeśli chcesz używać go w kuchni, na skórę i nie czuć non-stop kokosa, doradziłabym Ci właśnie tej olej. Mimo, że jest tłoczony na ciepło jest najzdrowszym olejem rafonowanym jaki stworzył człowiek. Ważne, aby na opakowaniu nie było informacji o dodatkowych składnikach – wtedy możesz spokojnie go używać z myślą o Twoim zdrowiu i urodzie. Ja od około trzech lat kupuję właśnie ten: kliknij tutaj. Dodatkową zaletą rafinowanego oleju jest dłuższa data przydatności do spożycia i to, że po otwarciu możesz przechowywać go w temperaturze pokojowej.

Jak dla mnie wielką zaletą jest też to, że nie ma zapachu i smaku. Kiedy smażę na nim np. jajecznicę, nie przenika ona kokosowym smakiem i też niekoniecznie zawsze, kiedy smaruję nim ciało chciałabym pachnieć jak kokos 😉 Poza tym, wydaje mi się, że  przy spożywaniu go bezpośrednio „lepiej wchodzi” rafinowany.

Dodam, że olej kokosowy zmienia swoją postać/konsystencję. Kiedy jest w chłodnym miejscu przypomina masło,  a kiedy się rozgrzeje, zamienia się w ciecz, a póżniej w chłodniejszej temperaturze znów zastyga. Nie zdziw się więc, kiedy zostawisz słoik w ciepłym miejscu i zastaniesz płynny olej, lub kiedy weźmiesz go do ręki, lub do ust i zacznie się rozpływać – topi się bardzo szybko!

Jeśli masz zamiar wypróbować olej kokosowy, lub już go stosujesz, podziel się Twoimi wrażeniami w komentarzu!

 

 

_________________________________________________

Jeśli będziesz korzystać z  metod które opisuję pamiętaj, że robisz to na własną odpowiedzialność.

Comments (2)

  1. Olej kokosowy stosuje od ok.6 miesiecy. Zajmuje czołowe miejsce na mojej półce w łazience, jak i w szafce kuchennej 🙂 Dla mnie wygrywa przede wszystkim jako krem, bo spłyca drobne zmarszczki, odżywia i nawilża skóre. Dobrze smakuje mi również w przeróżnych potrawach. Jak dla mnie – 10/10 😉

    10 Cze, 2017 Odpowiedz
    1. O stosowaniu tego cudeńka na skórę napiszę jeszcze osobny artykuł. Jeśli chodzi o nakładanie oleju kokosowego na cerę najpierw najlepiej zrobić sobie test, ponieważ u niektórych osób (myślę, że większości to nie dotyczy) może powodować trądzik. Ja np. tak mam. Uwielbiam używać go jako balsam do ciała, ale od twarzy z daleka 😉

      15 Cze, 2017 Odpowiedz

Leave a comment